Na czym polega prawidłowe i zdrowe żywienie?

Aby dokładnie zobrazować zasady zdrowego żywienia, możemy posłużyć się tzw. piramidą zdrowego żywienia. Jest to doskonały przewodnik dla rodziców, którzy podejmują wdrożenie zdrowych nawyków żywieniowych zarówno u siebie jak i swoich dzieci.

Piramida żywieniowa jest podzielona na 5 grup żywności:

  • Podstawa piramidy obfituje w produkty zbożowe - to one powinny dostarczać głównego źródła energii. Produkty zbożowe należy spożywać do każdego posiłku, czyli w ilości 4-5 porcji dziennie.
  • Kolejną grupę stanowią owoce (3 porcje dziennie) i warzywa ( 4 porcji dziennie).
  • Produkty mleczne należy spożywać w ilości minimum trzech porcji dziennie.
  • Następną grupę stanowią: mięso, jaja, oraz rośliny strączkowe.
  • Na samej górze piramidy znajdują się tłuszcze. Aby być zdrowym należy spożywać tłuszcze pochodzenia roślinnego.

Trzeba pamiętać, iż porcja dania przedstawiona w piramidzie nie dotyczy całego posiłku np. 1 porcja owoców to 1 jabłko, porcja mięsa to plaster wędliny itp. Poniżej przedstawiono PIRAMIDĘ ZDROWEGO ŻYWIENIA

PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA

PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA

Źródło http://antyproana.blox.pl/2009/05/Piramida-odzywiania-wg-pro-ana.html

Dobrze zbilansowana dieta powinna być wspomagana poprzez aktywność fizyczną.

Jak organizm gromadzi tłuszcze?

Tłuszcze są gromadzone w postaci tkanki tłuszczowej prawie w każdej części naszego ciała. Większość tłuszczu jest zgromadzona pod skórą otaczając narządy wewnętrzne.

Ludzie u których tłuszcz gromadzi się głównie w okolicy brzucha (typ jabłka) są bardziej zagrożeni chorobami (serca czy cukrzycą) niż ci, u których tłuszcz odkłada się głównie w okolicy bioder i ud (typ gruszki).

Czy od węglowodanów można przytyć?

Węglowodany są niezbędne w codziennej diecie oraz w diecie osób odchudzających się. Węglowodany zapewniają organizmowi energię oraz ochronę białek organizmu. Gdy ilość węglowodanów dostarczana w diecie jest za mała, wówczas białka zostają wykorzystane na cele energetyczne, a nie na cele budulcowe.

Nadmiar węglowodanów , szczególnie o wysokim indeksie glkikemicznym (IG), może stać się przyczyna magazynowania tłuszczów. Węglowodany o wysokim IG stymulują wydzielanie insuliny a to przyspiesza odkładanie tkanki tłuszczowej.

Czy od alkoholu można przytyć?

Alkohol może przyspieszyć magazynowanie tłuszczów. Alkohol nie jest magazynowany, więc organizm musi go natychmiast spalić i przekształcić w energię. Wobec tego, podczas spalania alkoholu, tłuszcze i węglowodany nie ulęgają spalaniu ale natychmiast są zmagazynowane.

Czy błonnik w diecie odchudzającej jest ważny?

Błonnik jest produktem naturalnym, stanowiącym mieszaninę różnych związków o charakterze polisacharydowym. Błonnik nie jest trawiony i wchłaniany z przewodu pokarmowego. Błonnik jest substancją występującą obficie w owocach, warzywach i ziarnach zbóż (celuloza), w otrębach (hemiceluloza), w zdrewniałych częściach roślin (ligniny), w owocach bez skórki (pektyny). Błonnik może być także dodatkiem do żywności pod postacią gum i śluzów. Codziennie powinniśmy spożywać około 30g błonnika w postaci produktów spożywczych. Szczególnie produkt ten jest zalecany u osób otyłych. Aktywność błonnika przejawia się w różny sposób:

  • zapobiega zaparciom - błonnik przechodzi przez przewód pokarmowy w postaci niezmienionej. Dzięki zdolnościom wchłaniania wody, pęcznieje wypełniając światło jelita. Dzięki temu przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit oraz ułatwia wypróżnianie. Błonnik pomaga usunąć z organizmu nie strawione resztki pokarmu, jest swoistym „oczyszczaczem" jelit.
  • zapobiega tzw. „wilczemu głodowi" - wypełniając żołądek daje uczucie sytości.
  • obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi, dzięki zdolności wiązania kwasów żółciowych i ich wydalania z organizmu – błonnik zmniejsza ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej.
  • pozwala na znormalizowanie poziomu cukru we krwi.
  • pozwala na usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu.

Jak bezpiecznie się odchudzać?

Kiedy zdecydujemy się na odchudzanie, powinniśmy zaczerpnąć porady eksperta, który wyjaśni nam wszelkie wątpliwości związane z dietą oraz zaplanuje posiłki.

Proces odchudzania polega na systematyce i konsekwencji w stosowaniu ustalonego planu żywieniowego. Należy pamiętać m.in. o systematycznych posiłkach 4-5 dziennie w tym koniecznie o śniadaniu. Posiłki muszą dostarczać nam wszystkich składników żywieniowych w odpowiednich proporcjach. Powinniśmy ograniczać węglowodany proste, tłuszcze nasycone i trans. Podczas odchudzania niedopuszczalne są głodówki oraz jedzenie nieregularne. Opuszczając posiłki obniżamy tempo metabolizmu, tracimy wodę, a nie tkankę tłuszczową. Unikajmy suplementów i leków, które reklamowane są jako cudowne panaceum.

Lekkiedanie.pl jest bezpieczną dietą, gdzie specjaliści, układając menu, wzięli pod uwagę wszystkie najważniejsze postulaty odchudzania się. Dla wielu osób odchudzających się ważne jest, aby:

  • odchudzać się bezpiecznie, bez narażenia organizmu na różnego typu choroby,
  • nie odczuwać głodu w trakcie diety,
  • menu diety było urozmaicone i różnorodne,
  • posiłki były przygotowane przez profesjonalnych kucharzy,
  • mieć przygotowaną przez specjalistów całą porcję dzienną (5 posiłków),
  • dieta miała przystępną cenę,
  • móc skorzystać z indywidualnej porady specjalisty podczas stosowania diety,
  • i najważniejsze: po uzyskaniu wymarzonej wagi utrzymać ją na stałe.

Zachęcam do zamówienia już dziś na próbę 5-dniowej porcji żywienia lekkiedanie.pl

Co jeść i jak jeść aby stracić wagę-praktyczne wskazówki

  • Zredukuj tłuszcze-ogranicz produkty bogate w tłuszcze nasycone oraz tłuszcze trans- masło, produkty smażone, tłuste wędliny, ciasta, chipsy, czekolady mleczne
  • Zaczynaj dzień od śniadania- osoby rezygnujące ze śniadań , przejadają się w ciągu pozostałej części dnia. Rezygnując ze śniadań obniżasz tempo metabolizmu
  • Pamiętaj o drugim śniadaniu-   zdrowa przekąska pobudza metabolizm.
  • Planuj swoje posiłki- całotygodniowe planowanie posiłków ułatwi Ci trzymanie się planu żywieniowego
  • Jedz warzywa- 3-5 porcji warzyw dziennie pomagają w osiągnięciu uczucia sytości. Warzywa dostarczają także błonnika, witamin, minerałów
  • Dbaj o aktywność fizyczną- ruch i zdrowa dieta sa najlepszym sposobem na utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Zdrowe przekąski

Gdy odczuwamy głód miedzy posiłkami , poniżej przedstawiam listę „bezpiecznych” i zdrowych przekąsek

  • Razowe kanapki
  • Koktajle z fermentowanego mleka
  • Ciasteczka otrębowe
  • Fasola z pomidorami
  • Świeże owoce
  • Suszone owoce
  • Orzechy
  • Jogurty

Nie ufaj dietom cud proponowanym w kolorowych pismach

Powszechnie stosowane diety redukcyjne, tak zwane diety cud, to rozwiązanie tylko na chwilę. Po takiej diecie bardzo szybko nadrabiamy stracone kilogramy i to z nawiązką. Mówimy wtedy o efekcie jo-jo. Właściwe odżywianie nie jest trudne ani wymagające. Należy wyeliminować złe nawyki żywieniowe i nauczyć się kilku zasad żywienia. Zaufaj specjalistom i zamów lekkiedanie.pl, bo właśnie tak powinno wyglądać zdrowe odżywianie.

Nie rezygnuj z jedzenia, nie prowadź głodówek

Najczęstsze błędy w odchudzaniu to STOSOWANIE RESTRYKCYJNYCH DIET. Takie postępowanie pozwala błyskawicznie pozbyć się masy ciała i jeszcze szybciej powrócić do dawnej wagi, z nadmiarem kilogramów. Organizm rozregulowuje się, przemiana materii ulega spowolnieniu, a tkanka tłuszczowa magazynuje coraz większe ilości energii. Diety restrykcyjne prowadzą do wystąpienia niedoborów pokarmowych.

Prawidłowo zbilansowana dieta odchudzająca dostarcza wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Zły sposób żywienia prowadzi do anemii, osłabienia, utraty siły mięśniowej, drażliwości, depresji. Diety o bardzo niskiej zawartości kalorii (poniżej 1000 kcal) zmuszają nasz organizm do magazynowania tkanki tłuszczowej. Tutaj pojawia się błędne koło: nasz organizm jest zaopatrywany w mniejszą ilość kalorii jednocześnie magazynując tłuszcz i obniżamy tempo przemiany materii. Na skutek osłabienia organizmu, nie mamy ochoty na aktywność fizyczną.

W pierwszej kolejności masa ciała obniża się dzięki utracie masy mięśniowej (co obniża metabolizm) i wody, natomiast tłuszcz jest nadal magazynowany. Tylko dzięki racjonalnemu odżywianiu i regularnej aktywności fizycznej organizm mobilizuje tłuszcz z tkanki podskórnej. Bez głodzenia i cudownych pigułek!

Najważniejsze zasady zdrowego odchudzania

  • Codziennie spożywaj 4-5 posiłków, regularnie, co 3-4 godziny. Posiłki powinny być małe objętościowo, ale częste. Tylko w ten sposób zaspokoisz głód, a Twój organizm nie będzie magazynował energii w postaci tłuszczu. PAMIĘTAJ, jedząc częściej - chudniesz!
  • Nie stosuj diet o małej zawartości kilokalorii, ponieważ najczęściej to nie zawartość energii, ale częstotliwość jej dostarczania jest Twoim problemem.
  • Znajdź czas na regularną aktywność fizyczną. Ćwicz codziennie 40 minut lub po 1,5 godziny 3 razy w tygodniu,
  • Spożywaj produkty zdrowe, nieprzetworzone i świeże. Unikaj gotowych dań, produktów Fast food, posiłków typu instant (dania z torebki).
  • Potrawy przygotowuj zdrowo: duszenie, grillowanie ( ale bez węgla drzewnego), gotowanie na parze to najzdrowsze sposoby przygotowania posiłków
  • Pamiętaj o codziennym jedzeniu śniadania! Posiłek ten powinien być zjedzony w ciągu godziny po przebudzeniu..
  • Nie podjadaj między posiłkami. Wszystko, co jesz, traktuj jako posiłek. Zwróć uwagę na sytuacje, w których sięgasz po pokarm między posiłkami, staraj się ich unikać lub mobilizować się do niepodjadania. Zamiast tego pij wodę, herbatę bez cukru lub jedz świeże warzywa.
  • Odróżnij głód od chęci zjedzenia czegoś dobrego.
  • Unikaj słodyczy oraz słodkich i gazowanych napoi.
  • Unikaj słodzenia kawy i herbaty, dzięki temu zmniejszysz magazynowanie tłuszczu w organizmie.

Roślinne środki przeczyszczające – nadużywane są niebezpieczne dla zdrowia

Z praktyki aptekarskiej zaobserwowano nadużywanie surowców o działaniu przeczyszczającym. Do surowców leczniczych o takim działaniu możemy zaliczyć m.in. Liść senesu (Sennae Folium), Korę kruszyny (Frangulae Cortex), Kłącze Rzewienia (Rhei Rhizoma), Alonę (Aloe) czy Korę szakłaku amerykańskiego (Rhamni purshianae Cortex). Wymienione surowce farmaceutyczne stanowią główny składnik lub występują w mieszance innych ziół jako tabletki czy herbatki do zaparzania.

Wskazaniem do zastosowania ww surowców są schorzenia w przypadku których należy unikać wysiłku podczas defekacji tj: po operacjach, zawale mięśnia sercowego, przy hemoroidach. Krótkotrwałe i kontrolowane przez lekarza stosowanie preparatów zawierających antrachinony nie powinno wywołać działań niepożądanych. Preparaty te są jednak nadużywane oraz używane niezrozumiale- w celu zmniejszenia nadwagi. Jest to błędne wyobrażenie o tych preparatach, gdyż oprócz efektu przeczyszczającego, surowce te nie powodują spadku wagi. Nadmierne stosowanie tego typu leków może jednak wywołać u człowieka szereg działań niekorzystnych m.in. przekrwienie narządów jamy brzusznej (u kobiet poronienia), biegunki, utrata elektrolitów oraz wody. Niedobór potasu wynikający z bezmyślnego stosowania wymienionych leków przeczyszczających, nasila zaparcie oraz może doprowadzić do uszkodzenia kanalików nerkowych. Nadużywanie antranoidów może powodować nieodwracalne zmiany nerwów błony śluzowej.